Dit jaar maakte Sojater met de voorstelling van 2018 een trip “down memory lane”: Langs het tuinpad… Sojater dook met het (k)luchtige verhaal Langs het tuinpad… als het ware in de geschiedenis van Maartensdijk.

In Langs het tuinpad…gingen we terug naar de jaren 70. Toen:

 •     o - Maartensdijk nog een zelfstandige gemeente was;
      o - het Wilhelminagebouw nog overeind stond;
      o - de jeugd elkaar stiekem ontmoette achter de PUEM-huisjes;
      o - Frans de Graaf olie bracht aan huis;
      o - er alleen nog vaste telefoons met bedrading waren;
      o - de melkboer en de bakker aan de deur kwamen;
      o - de winkels geen concurrentie hadden van online shops;
      o - het dorpspompje nog niet was geïnstalleert

a3 langs het tuinpad 1 kleinHet verhaal ging over het wel en wee van de uitbaters en bezoekers van café Het Wapen.
Het Wapen is in de jaren 70 al een plek waar een deel van de Maartensdijkse bevolking elkaar treft. In Amsterdam demonstreren de Dolle Mina’s voor vrouwenrechten en deze beweging is een aantal Maartensdijkse dames ook opgevallen. Broer en zus, Bo en Aafje, de uitbaters van Het Wapen blijven alleen achter als hun oude baas is overleden. De afwikkeling van de erfenis heeft nogal wat voeten in de aarde. En terwijl Bo en Aafje geen idee hebben waar ze aan toe zijn en of ze nog een toekomst hebben in Het Wapen, trekken de Maartensdijkse Dolle Mina’s ten strijde in hun tuinbroeken en paarse kleren in café Het Wapen. 

Het verhaal is fictief, maar de namen en plaatsen uit het stuk komen uit de historie van Maartensdijk. De personages in het stuk zijn - ondanks dat dit stuk een klucht is - herkenbaar menselijk in hun handelingen en de keuzes die ze maken. Voor de bezoekers uit Maartensdijk die de jaren 70 van de vorige eeuw nog hebben meegemaakt zal het zien van de voorstelling aanvoelen als een reis door de tijd terug in het verleden. En voor de jongere bezoekers als een inkijkje in de geschiedenis van Maartensdijk.

Ook dit keer is het - zoals trouwe bezoekers van Sojater gewend zijn - een muzikale voorstelling. Liedjes “Uit de oude doos”, sommige een beetje afgestoft en opgepoetst voor de gelegenheid, sommige nog even glanzend als vroeger. 

 

sponsors:

Met Dank