Hoofdsponsor:

happy nurse

De Maartensdijkse Toneel en Cabaret vereniging is in 1982 ontstaan. Binnen de Interkerkelijke Jeugdraad (IJR) die in de jaren 80 en 90 in Maartensdijk zeer actief was  en veel voor de jeugd organiseerde  ontstond het idee om toneel te gaan spelen en werd de toneel afdeling SOJATER opgericht.  In het SOJOS gebouw is de groep onder leiding van Frans Wichers druk gaan oefenen en op 17 december 1983 ging Sojater voor het eerst in de Vierstee op de “planken” met het stuk de verloofde van mijn man .

Frans Wichers ging een belangrijke rol spelen bij Sojater, met tussenpozen door zijn werk was hij jarenlang naast regisseur een drijvende kracht. Frans overleed op 26 april 2001 op een veel te jonge leeftijd van 42 jaar.

Hein Dik Barentsen had in 2000 de regie van Sojater inmiddels overgenomen en met het toneelstuk “pas op dat je geen woord zegt” zijn debuut bij Sojater gemaakt. Maar Sojater had inmiddels geroken aan Cabaret met de voorstellingen Tegen Polen ter gelegenheid van het 10 jarig bestaan in 1993, Grand Cafe in 1995 en 3 etages hoog in 1997. Onder leiding van Hein Dik maakte Sojater in de regio naam met de zelfgeschreven cabaret-voorstellingen die lokale (mis)standen op soms hilarische wijze uit speelde. Hein Dik stopte in 2013 als regisseur.

In 2003 besloten de leden om van Sojater een vereniging te maken en werd Sojater op 15 juli 2003 officieel ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Het dagelijks bestuur bestond uit voorzitter Hans Nauta, secretaris Frank Lith en Werner de Groot als penningmeester.

Tegenwoordig is Sojater een vereniging, die naast besloten optredens met 1 keer per 18 maanden een voorstelling, een begrip in de Maartensdijkse samenleving is geworden. In november 2015 speelden wij voor het eerst onder leiding van regisseuse Sandra van Rosmalen de productie HoeZo Liefde en in het voorjaar 2017 Aan Tafel. Op dit moment zij we druk met het verzinnen en voorbereiden voor onze nieuwe voorstelling die gepland staat voor het najaar 2018.

nieuwsflits

De video van de voorstelling Aan Tafel staat hier

De foto's van Assepoes staan nu online

klik hier

Assepoes trouwt haar prins.

Lees meer...